KlubblagsbandynKlubblagsbandyn
Bandy internationelltBandy internationellt
Allt om sporten bandy
Bandy är en sport som är väldigt stor i Sverige, men liten sett till stora världen. Hur fungerar då sporten bandy?
Så spelas bandy
Det första många undrar över är hur bandyn faktiskt spelas. Det finns vissa regler och drag inom den här sporten som gör den unik. En första sak är att den kan beskrivas som en slags mix av fotboll, ishockey och innebandy.
Hur kommer det sig att bandyn framstår som en hybrid av de här tre sporterna? Först och främst har namnet innebandy och bandy sina likheter. Men det är i synnerhet en blandning av fotboll och ishockey. Planen har ungefär samma mått som en fotbollsplan, men är av is. Samtidigt är det elva spelare på planen samtidigt från varje lag; tio utespelare samt en målvakt.
Fler likheter finns dessutom när det kommer till den här sporten och hybriden av fotboll och hockey när det gäller utvisningar. I fotboll får man ett kort och ett rött kort innebär att man inte får spela mer i den matchen. I hockeyn får man två minuter eller eventuella personliga straff. I bandy får man ett kort, eller ett flaggliknande kort, men det är tidsbestämt. Det vill säga att blandningen är uppenbar här. Man får ett kort som resulterar i en utvisning i ett x antal minuter.
När det gäller mål och spelare fortsätter likheterna. Till exempel är målen stora, ungefär som ett fotbollsmål på en femmannaplan. Samtidigt används en boll, en liten sådan, och klubbar.
Störst i Sverige och Ryssland
Om man ska jämföra vilka länder som är störst och bäst på bandy finns det egentligen bara två utmanare. Det är dels Sverige, men även Ryssland. Kanske framför allt Ryssland och gamla Sovjetunionen. Trots att Sovjet inte funnits sedan början av 1990-talet är det fortfarande det land som har flest VM-titlar någonsin. Det rör sig om 14 stycken guld totalt, och ett par silver samt ett brons.
Sverige ligger två och har å andra sidan väldigt många silvermedaljer. Man har skrapat ihop 12 guld sedan 1959 när det första världsmästerskapet i bandy gick av stapeln, men man har också 18 silver och 8 brons. Det ger totalt 38 medaljer.
Samtidigt har Ryssland 11 guld och nio brons. Det gör att ryssarna, om man räknar med Sovjets storhetstid, är det klart mest framgångsrika landet i bandyvärlden. Men totalt har Ryssland-Sovjet och Sverige ungefär lika många titlar.
Finland är en klar trea dock, eller fyra, beroende på hur man räknar. Finnarna är det så kallade tredje hjulet inom den moderna bandyn. Precis som i Sverige och Ryssland är hockey en större sport i Finland, men bandyn har ändå fått sin uppmärksamhet. Något som syns via deras 21 brons, åtta silver och ena VM-titel.
Svenska ligan i bandy
Bandy är en stor sport i Sverige och det finns många framgångsrika klubbar i landet. Men ska man nämna det bästa bandylaget finns det bara ett svar: Västerås.
Klubblagsbandyn i Sverige
Att påstå att bandy är större än fotboll eller ishockey, eller ens handboll ibland, går inte att påstå. Men trots det har den här sporten ett stort inflytande på idrottandet överlag i landet. I vissa städer har även bandyn blivit större än i andra, och Västerås är just ett sånt fal.
Då Västerås är en av de större städerna i Sverige gör det att staden har flera elitlag. Inom ishockey och även fotboll. Men under de senaste årtionden har de sporterna inte varit deras starkaste bidrag. Istället har det, sedan länge, varit bandylaget.
Västerås SK är överlägset det bästa laget när det kommer till totala SM-vinster. Med sina 20 SM-titlar är man åtta före sina två närmaste konkurrenter, vilka är Edsbyn och IFK Uppsala. Just Uppsala-bandyn har dock förändrats då Sirius – med fem vinster – tagit över taktpelaren i staden.
Samtidigt har lag som Djurgården och Hammarby två titlar var, och även AIK har tre stycken. Just “Gnaget” växer till sig inom bandyn, och ser ut att på allvar bli stadens bästa lag.
Maratontabellen säger annat
Samtidigt som Västerås har flest titlar i landet någonsin säger maratontabellen från 2007 något annat. Där har Sandviken lyckats skrapa ihop flest poäng, tätt följt av Edsbyn och Villa/Lidköping. Därefter kommer så väl Västerås som Hammarby och lag som Bollnäs, Broberg och Vänersborg.
En maratontabell och en tabell över antal vinster är dock två olika saker. Lag som Villa/Lidköping har till exempel alltid presterat bra under grundserien. Det innebär att man samlat på sig många poäng där, men utan att faktiskt klara av att vinna.
Sandviken hade också en storhet under flera år på 2000-talet, men både många vinster i grundserien sam titlar, något som också gäller för Edsbyn och Hammarby. Det innebär att de här lagen har samlat på sig väldigt många poäng genom åren, och det tar dem högre upp på maratontabellen. I slutändan är det dock SM-guld som är det viktigaste, och där har Västerås visat sig vara överlägsna. Det är dessutom osannolikt att västeråsarna ska tappa förstaplatsen under väldigt många år.
Ryska ligan i bandy
Även i Ryssland spelas det bandy, och det på allvar. Sedan 1992 – efter Sovjetunionens fall – har den Ryska Superligan funnits.
Större liga än den svenska?
Det är ibland svårt att jämföra den svenska och ryska ligan i bandy. Att de båda gör upp om att vara den främsta bandyligan i världen råder det inga som helst tvivel om. Men vilken är störst och bäst?
Ska man stirra sig blind på resultat och löner kan den ryska ligan i bandy absolut vara bäst. Det är dock viktigt att poängtera att det är mest ryssar som spelar i den. Det beror inte minst på att flera svenska spelare tycker det är svårt att anpassa sig till Ryssland. Det är få som pratar engelska, och då sporten är mindre än till exempel fotboll innebär det inte samma stjärnglans.
När det kommer till upplägget inom rysk ligabandy har det sett lite olika ut. Då Ryssland är ett stort land innebar det att man använde sig av ett slags konferenssystem, ungefär som inom nordamerikansk sport. Det vill säga att lag från öst möter varandra oftare än lagen från väst. Det för att på så vis slippa göra enorma resor allt för ofta.
Det finns också några lag som sticker ut när det gäller att skörda framgångar inom rysk bandy. Det är dels HK Vodnik, Dynamo Moskva, Dynamo Kazan, Jenseij och SKA Neftyanik. Det lagen har gemensamt är att alla vunnit ligan sedan 1995. Vodnik hade enorma framgångar från just 1995 och tio år framåt. Sedan togk Dynamo Moskva över med sju vinster på åtta år. Ska Neftyyanik har dock tre raka ligatitlar sedan säsongen 2017/2018 och framåt.
Bandyligor i världen
Det finns inte väldigt många bandyligor i världen. De flesta finns i norra Europa, men är dock de klart bäst i världen.
Kampen mellan Sverige och Ryssland
De två största länderna inom bandyn är utan tvekan Sverige och Ryssland/Sovjetunionen. Även om Finland försökt hänga på har de aldrig riktigt nått upp i samma nivå som svenskarna eller ryssarna.
Men just finnarna har dock en bandyliga. Den heter den finska bandyligan och anses vara den tredje bästa i hela världen. I Finland är det framför allt huvudstadslaget Helsingfors som har varit framgångsrika. Det via sina cirka 20 vinster totalt. Även Kamparrit har gjort det bra.
Annars är det i Sverige och Ryssland det händer, om man räknar länderna där sporten är som störst. Men det spelas även bandy i Tyskland, Polen, Mongoliet, Afghanistan, Argentina, Australien och USA sam Kanada. De flesta av de här ligorna är dock mycket små. Det beror i synnerhet på att i de länderna bandy finns är en annan issport större, det vill säga ishockey. Däremot finns det bandyligor på nästan varje kontinent i världen, och sporten fortsätter att växa, även om den har stora utmaningar framför sig.
Europacupen i bandy
När det gäller de bästa ligorna i världen är det Sverige och Ryssland som gör upp. Men det finns även ett sätt för de bästa klubblagen att göra upp internationellt.
Den stora turneringen som lades ner
Precis som i Champions League i fotboll har bandyn en motsvarighet. I alla fall hade, fram till att den efter 2010 lades ner. Den här turneringen var tänkt att kora det bästa klubblaget i bandy i Europa, och därmed världen, då Europa är kontinenten där bandy spelas mest.
Under den här turneringens historia har framför allt de sovjetiska lagen varit stora, tillsammans med de ryska lagen efter 1992. Till exempel lyckades Janisej vinna turneringen flera gånger.
Från svenskt håll har det dock också funnits lag som gjort det bra i Europacupen i bandy. 1979 bröt till exempel IF Boltic sex år av sovjetisk dominans när de som första svenska lag vann turneringen. Boltic vann Europacupen totalt fem gånger till, den sista var 1995.
Under 1990-talet var det svensk dominans, vilket mest förklarades av den turbulens som Sovjetunionen gick genom i samband med deras fall. De ryska lagen kom dock igång och vann en del titlar när de fick chansen att spela igen.
Oväntade länder som spelar bandy
För den som tänker på bandy är det fullt rimligt att tro att Sverige, Ryssland och Finland är de enda länderna som spelar. Men det finns fler exempel på bandyländer i världen.
Länder över hela planeten
Att bandy är en stor sport i till exempel Argentina går inte att påstå. Men faktum är att det finns ett officiellt bandyförbund i landet, vilket är det enda i Sydamerika. Kollar man i Nordamerika finns det dock lite mer att hämta. Det är inte minst i Kanada, där sporten anses ha varit stor för ungefär 100 år sedan, men där ishockeyn sedan tog över. Samtidigt rör det sig om USA, där bandyn försöker växa.
Det finns få bandyländer i Afrika, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på klimatet. Däremot har Somalia lyckats få ihop ett bandylandslag, något som uppmärksammades i svensk media inför deras första mästerskap.
Även fler oväntade länder spelar bandy. Det afghanska bandyförbundet kan mycket väl överraska flest. Men det finns ännu fler överraskningar. Att Indien, Irland, Italien och Nederländerna har bandyförbund är det få som har tänkt på, även om det finns.
Samtidigt är det få av de här små länderna där bandyn är en känd sport bland den stora skaran. Fotbollen är en världssport och även i Sverige, där bandyn är så stor, är fotbollen nationalsport. Men bandyn som idrott fortsätter att växa. Dess största problem är dock förutsättningarna. Länder som har svårt att spela hockey kommer troligtvis inte att spela bandy heller.
Bandyhistorier från utlandet
Det finns många häftiga idrottshistorier i världen. Men den om Somalias bandylandslag kan mycket väl vara den allra mest intressanta.
Det mest oväntade bandylaget
När det i svensk media kom fram att Somalia skulle spela bandy under 2010 blev det en stor nyhet. Att land från Afrika skulle ansluta sig till den lilla sporten var oväntat, och att det var Somalia av alla länder framstod som en chock för många.
Det handlade dock om somaliska flyktingar i Sverige, från Borlänge, som startade lagets landslag, bland annat med hjälp och stöd från TV-profilerna Filip och Fredrik.
Det somaliska landslaget har sedan 2014 varit med i sex raka VM. Det första var 2014, och redan under 2016 kom framgångar. Det handlade om nationens största bandyvinst någonsin när man på hemmaplan, för många av spelarna, vann mot Afghanistan med klara 15-0 i Borlänge. Den största förlusten kom istället tre år senare med 0-22 mot Litauen.
Bandyn är förstås ingen stor sport i Somalia, och det faktum att landet klarar av att spela den beror på att spelarna bor i Borlänge. Men trots det är det många som har förhoppningar om att fler ska upptäcka den här idrotten.
Vid frågor går det bra att skriva till oss här!
Leave a Comment